Kupiłeś to piwo w Lidlu? GIS ostrzega: uważaj, butelka może wybuchnąć!

Dodano:
Piwo Źródło: Shutterstock
Główny Inspektor Sanitarny wydał pilny komunikat w sprawie popularnego piwa dostępnego w ofercie Lidla. Jeśli masz je w domu, lepiej w ogóle nie otwieraj butelki.

Główny Inspektor Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z rynku piwa znanej marki. Można je było kupić w Lidlu. Okazuje się, że produkt może poważnie zaszkodzić zdrowiu, nawet wtedy gdy nie zostanie spożyty. Sprawdź, dlaczego jest tak niebezpieczny.

Jakie piwo wycofano z oferty Lidla?

Lidl podjął decyzję o wycofaniu z Lidla popularnego piwa smakowego. Sieć wystosowała do klientów specjalny apel. Sieć przestrzega przed otwieraniem napoju. Nie można wykluczyć, że wystąpiła w nim wtórna fermentacja. Wskazany proces podnosi ciśnienie w butelce, co z kolei zwiększa ryzyko wybuchu naczynia. Poniżej zamieszczamy szczegółowe informacje na temat wadliwego produktu:

Nazwa: Piwo Mango Man sort. Lassi Mango Sour Ale

  • numer partii: 35/V/19/25
  • data minimalnej trwałości: 16.04.2026
  • dystrybutor: Lidl Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • producent: Alebrowar Sp. z o. o. ul. Pionierów 13, 84-300 Lębork

Klienci, którzy nabyli wymieniony wyżej towar mogą go zwrócić w dowolnym sklepie sieci Lidl. Otrzymają pełen zwrot pieniędzy po okazaniu dowodu zakupu (paragonu). Główny Inspektor Sanitarny poinformował w udostępnionym komunikacie, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą kontrole wyjaśniające u dostawcy oraz producenta. Ich wyniki nie są znane.

Dlaczego piwo wycofane z Lidla zagraża zdrowiu?

Butelka piwa może wybuchnąć w ręku konsumenta i doprowadzić do poważnego uszkodzenia ciała, przede wszystkim z uwagi na rozprysk szkła. Jego odłamki mogą utkwić w dłoniach i/lub innych częściach ciała, co skutkuje powstaniem ran. W takiej sytuacji trzeba niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Nie należy wyciągać kawałków szkła na własną rękę, zwłaszcza gdy obrażenia są głębokie. Takie działanie może skutkować dalszym uszkodzeniem tkanek. Zwiększa też ryzyko wystąpienia powikłań, na przykład stanów zapalnych.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WPROST
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...